Ingrediënten (voor 2 bodems)

  • 250 gram "00" bloem
  • 125 gram ijs en ijskoud water
  • 1 eierlepeltje zout
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • mespuntje verse gist (oplossen in beetje koud water)

Weeg de bloem af in een kleine kom en zet deze even apart. Weeg in een grote lege kom het water af en voeg zout en olie toe. Roer even met een garde het zout en de olie los in het water. Voeg in een keer de bloem toe aan het mengsel van water, olie en zout. Meng dit met de hand en wanneer het water niet meer vloeibaar is stort je het op het werkblad. Kneed 5 minuten en voeg dan de opgeloste gist toe. Kneed daarna nog zeker 10 tot 15 minuten door tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te warm worden, eigenlijk niet warmer dan 24 graden. Het mag niet rijzen!!! Laat het deeg daarna onder plastic folie enkele minuten rusten.

Weeg het deeg en snijdt het in 2 gelijke stukken (ongeveer 195 gram). Draai de stukken tot mooie strakke bolletjes en zorg ervoor dat de onderzijde geen openingen heeft. Heb je die toch, vouw of knijp ze dan mooi dicht.

Laat de bolletjes onder plastic folie minimaal 12 uur in de koelkast rusten (maximaal 5 a 6 dagen houdbaar in de koelkast of vries ze na een dag in).

Laat de bolletjes een half uur op kamertemperatuur komen voordat je een bodem wilt gaan vormen. Heb je ze ingevroren, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast.

Het pizzadeeg

Recepten